Bársonyvirág

Az amerikai kontinens melegebb vidékeiről származó lágy szárú, ugyanakkor bokros növekedésű egynyári virág, mely már több mint 200 éve kedvelt szereplője a hazai falusi kerteknek.

Hazánkban jellemzően három típusával találkozhatunk: a nagyvirágú bársonyvirággal, a kisvirágú bársonyvirággal, valamint ezen két faj triploid hibridjeivel, melyek ötvözik a kompaktabb termetet a nagyobb virágokkal.

A bársonyvirág levelei finoman szeldeltek, fogazottak, aromás illatúak, fészkes virágaik pedig igen változatos formájúak és nagyságúak, s a sárga szín valamennyi árnyalatában virágoznak egészen a fagyokig.

 


Elterjedését valószínűleg hosszan tartó virágzásának, szárazságtűrésének és a betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönheti.

A büdöske (rendes nevén bársonyvirág) egy nagyon hasznos gyógynövény. Amellett hogy csodálatosan szép és változatos virágaival nagyon dekoratív is tud lenni a kertben, jól véd nagyon sok betegség ellen. Illóolaja elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket. Tiofén tartalma toxikus hatású a fonálféreg fajokra. Be kell ültetni vele az egész kertet. A gyümölcsfákat is védi levéltetű invázió esetén. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott. Mi emberek is használhatjuk. Sokan teába, salátába és köretekhez használják díszítésnek a szirmait. Gyógynövényként való felhasználásakor a virágokat gyűjtik a fészekpikkelyek nélkül, az első virágzat megjelenésétől egészen a fagyokig.

Eléggé igénytelen napkedvelő egynyári, amely kedvezőtlen időjárási viszonyok között is ellenálló. Talajjal szemben nemigen igényes, viszonylag szárazságtűrő. Ha az elvirágzott virágait folyamatosan lecsipkedjük, akkor bővebb virágzásra serkenthetjük.

 

 

Kankalin

Primula vulgaris

A kankalin kora tavasszal virító évelő.

Vidám színekben pompázó virágzatának színskálája felöleli az összes alapszínt, azok árnyalatait és nem ritka ma már a több szín egyvelege sem.

Rövid ideig elviseli a fűtött lakást, de nem kedveli a túl meleget. A hűvös levegő mellett a világosságot is kedveli, ezért tegyük ablak közelébe, de lehetőség szerint a radiátortól távol.

 

 

Ne öntözzük túl frissen kapott virágunkat: ha hűvös helyen tudjuk tartani, bőven elég, ha heti egyszer-kétszer pótoljuk az elhasznált nedvességet.

Hosszabb virágzásra serkenthető, ha kéthetente virágzást segítő tápoldattal is meglocsoljuk. Az elnyílt virágokat tőből távolítsuk el, így elég ereje marad a növénynek újabb virágok nevelésére. Az elvirágzott kankalint ültessük ki a kertünkbe, világos, de a déli tűző napsütéstől védett helyre, jövő tavasszal már saját nevelésű virágunknak örülhetünk. Ha nincs kertünk, kitehetjük az erkélyünkre is, de ott is figyeljünk arra, hogy tűző napsütésre ne helyezzük.

Arendsi kőtörőfű

Saxifraga arendsii

Klasszikus sziklakerti évelő,
de temetőkertbe és kőtálakba is kedvelt növény. 

 

Lombja 5-10 cm magas, virágja 10-15 cm-re nyúlik fel. Szárazságtűrő, napos helyet kedvelő évelő. Piros, fehér és rózsaszínes árnyalatokban játszó virágai áprilistól nyílnak.

 

 

 

Nyugati kökörcsin

Pulsatilla vulgaris

20-30 cm magas évelő virág

Harangot formázó virágai fehér, piros és lila árnyalatokban nyílnak március-áprilisban.
Napos, félárnyékos területet és közepesen száraz talajt kedvelő dísznövény.

Ültethető sziklakertekbe,
növényágyásokba, cserjék elé.

 

 

 

 

Fukszia

Ideális számukra a félárnyékos fekvés. A tűző napot a legtöbb fajta nehezen viseli. Szeretik a levegős helyet, viszont nem tűrik a túlzottan kitett fekvést, mivel az erős szél ágaikat könnyen letörheti.

Víz és tápanyagigényes növények, kedvelik a párás levegőt. A fuksziák lehetnek csüngő, vagy felfelé törő növekedésűek, de a virágok minden esetben csüngők.

 

 

 

További cikkeink...

  1. Kerti begónia