Mákos-diós-kakaós sütemény

HOZZÁVALÓK:

• 6 tojás
• 120 g vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 narancs reszelt héja
• 100 g  cukor (vagy xilit)
• 1 vaníliás cukor
• 2 ek holland kakaópor
• 3 ek darált dió
• 200 g darált mák
• 1 kk sütőpor
• 1 kk szódabikarbóna
• 1 tk fahéj
• 1 kk őrölt szegfűszeg


Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy 20-24 cm-es kerek tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki majd tegyük félre.

2. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját a vajjal, cukorral, fahéjjal, citromhéjjal és narancshéjjal keverjük habosra.

3. A mák, dió és kakaó keverékéhez adjuk hozzá a sütőport és szódabikarbónát, majd keverjük a tojássárgás keverékhez.

4. A fehérjék kemény habját óvatosan keverjük a mákos masszához. Először egy kevéssel lazítsuk fel, majd hozzáadhatjuk a maradék habot és finom mozdulatokkal lazítsuk fel a sűrű mákos keveréket.

5. A masszát öntsük át a tortaformába és kb 30-40 perc alatt süssük készre.
 
6. Hagyjuk kihűlni, mielőtt kivennénk a formából.
 
7. A tésztát vágjuk ketté, kenjük meg savanykás lekvárral (nálunk a sárgabarack-kivi-banán volt a nyerő). A tetejére csurgassunk porcukorból és citromléből készült öntetet.