how to build your own site

Válogasson a környék legnagyobb almafa választékából

több, mint 25 fajta közül

Asztraháni, Batul, Cox narancs renet, Éva, Fahéj, Florina törpe alanyon, Golden Delicius, Golden Delicius törpe alanyon, Húsvéti rozmaring, Idared, Jászvadóka, Jonagold, Jonagored, London pepin, Nyári fontos, Nyári zamatos, Pogácsa, Regal prince (Gala must), Simonffy piros, Starcats oszlopos alma, Starking, Summerred, Téli fehér kálvil.

Csüngő barka és kétféle méretű magastörzsre oltott babarózsa

Mobirise

A télvégi lemosó permetezés

A kerti növények védelmének legfontosabb mozzanata a télvégi lemosó permetezés.
Idén különösen fontos, a szokatlanul enyhe tél miatt nagy számú kórokozó és kártevő telel át.

A permetezés előtt ajánlott a következőket is elvégezni:
• bokrok és fák metszése - a 1,5-2 cm-nél vastagabb ágakat kezeljük fasebtapasszal. A metszés során az elhalt, beteg ágrészeket is vágjuk le! A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le egy kb. 8-10 cm-es darabot. 
• távolítsuk el a megszáradt termésmaradványokat, tisztítsuk meg a téli fagyrepedéseket.
• a törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel.
• ha van a fák alatt lehullott levél, gyűjtsük össze. 

Fontos a kezelés jó időzítése, ezért ügyeljünk arra, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről fokozatosan előjövő kártevők, ill. az éledő kórokozók ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre és könnyebben elpusztíthatók. A késői permetezés perzselést okozhat a növényeken.
Ne csak a gyümölcsfákat permetezzük: minden gyümölcstermő bokrot, szőlőtőkét, díszbokrokat és fákat is. Ha van kertünkben fából készült kerítés, kapu, támasztó oszlop azokra is fújjunk.
A télvégi lemosó permetezést, áztatásszerűen, nagy lémennyiséggel kell elvégezni, ügyelve arra, hogy a növények legeldugottabb zugába is jusson. Egy ritkább, 3 méteres koronájú fa esetében 5-6 liter, ugyanekkora, de sűrűbb ágrendszerű fánál 8-9 liter permetlevet juttassunk ki. A fák alatt is lehet fertőzött gyümölcs- és levélmaradvány, ezért a permetléből ide is juttassunk.
A permetszer tartalmazzon rezet, ként és olajat is, így a gombabetegségek és a rovarkártevők ellen is hatásos lesz. Aki a télvégi lemosó permetezéseket gondosan elvégzi, a vegetációs időben sokkal kevesebb munkája lesz a kerti növények egészségének megőrzésében. A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes, szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5°C-ot. A lemosó permetszerek mindegyike méreg, ezért a szer keverése illetve kijuttatása során használjunk védőfelszerelést (kesztyű, fejfedő, maszk, permetező overall). A felszerelést csak egyszer kell beszerezni, utána tisztán tartva évekig használható. 

© Copyright 2020 - budrotech